Guide att välja skidor 

Att välja skidor är inte alltid enkelt. Det kommer ut fler och fler modeller med olika bredder, rockerprofiler, svängradier, vikter, styvheter och annat.

Börja med att titta på vart du åker på berget.

Åker du mest i pisten, parken, offpist, träning? Åker du mycket kanske flera typer av skidor är en idé.

 

FRIÅKNINGSSKIDOR
ALLMOUNTAIN OCH OFFPISTSKIDOR

Det är dessa ni finns mest av på h2osport.se

Allmountain är för dig som vill åka överallt. Den har en midja på ca 90-105 cm. En smalare midja är den mer pist och bredare mer åt offpist. Svängradien ligger på 16-25 meter.
Det finns dock skidor med lite bredare skidor som funkar ypperligt i pisten för den vana åkaren.
Glöm inte heller bort dom dagar det dumpar och pisterna blir dränkta av snö, då kommer du älska dina allmountain skidor.

Se våra allmountain skidor

Offpist eller freeride skidor är för dig som söker dig utanför pisten och vill bada i puder. Det är den lite bredare skidan som nästan flyter ovanpå lössnön.
Dom ligger på 110-uppåt cm. Svängradie på 20 meter och uppåt.
Skidorna har full eller platt rocker.

SE VÅRA offpist skidor

PARK/Freestyle skidor

Vill du hoppa och leka? Då är parkskidor bäst för dig.
Parkskidan är till för att åka åt alla håll. Man vill inte heller ha onödigt tunga skidor när man ska göra en 720.
Kör du mest i park och pipe så kan du titta på 80-95 cm. Är det hopp och lek utanför parken kan du titta på bredare.
Parkskidor är twintip eller jibb. Parkskidor brukar man mitt montera.
Tänk på att twintip tar bort mycket åkyta eftersom den är böjd både fram och bak så välj lite längre än en t ex pistskida.

Se våra park skidor

 

PIST & CARVINGSKIDOR

Den typiska pistskidan har en smalare midja jämfört med de andra kategorierna, bredden kan variera mellan 65 – 90 millimeter, vilket gör skidan oerhört lätt att få upp på kant i en hård och brant pist.

Se våra pist skidor

 

TOPPTUR

Den typiska skidan för topptur är en lättare skida. Företagen tar fram lättare material och bindningarna och pjäxor till topptur är markant lättare idag.
Allt detta för att det ska bli lättare när du får för dig att gå upp för berget istället för att använda en lift, skoter, helikopter eller annat som inte använder bena.
Att få ner vikten på all utrustning gör att dom längre turerna.
Vid toppturer underlättar att man har bra skor och bra skins.
Vill du köpa topptursutrusning så ring eller maila så sätter vi ihop ett paket åt er.

Se våra toppturs skidor

HUR LÅNG SKIDA SKA JAG VÄLJA?

Barnskidor: ca 20 cm kortare än dig själv
Pistskidor: ca 10 cm kortare till samma längd som dig själv
Allmountain: beror på om du åker mer i pist eller mer utanför men utgå från kortare om du åker mer i pist och längre om du åker mer offpist. Men åker du 50/50 så samma längd som dig själv
Offpist: Väljer man generellt samma längd som dig själv eller längre men tänk även på hur bred skidan är och vilken typ av snö och utformningen av skidan.
Topptur: Här vill du ha så lite vikt som möjligt men kanske bara går där det är massvis med puder då vill du inte ha för korta skidor. Generellt samma längd som dig själv.

Här läser du artikeln om att välja rätt längd på dina alpina skidor från Freeride.se


STYVHET

Hur styv skida du ska välja handlar dels om hur tung du är, dels hur snabbt och hårt du åker. Är du tung och åker skickligt i hög fart med stora krafter vill du ha en styv skida. Är du nybörjare och lättviktare är det en mjuk skida som gäller. Om du inte är någon av dessa extremer – lätt, nybörjare eller tung, aggressiv åkare – så kan tycke och smak också spela roll för valet av styvhet. En mjukare skida kan vara lite skönare och enklare att åka på. Du behöver inte jobba lika mycket, eftersom det behövs mindre kraft för att böja skidan och få till en sväng. Det som man vinner i lekfullhet med en mjukare skida förlorar man dock i höga farter då skidan kan bli fladdrig och lite opålitlig. En mjuk skida ger heller ingen särskilt bra retur/pop/fjädring ur avslutad sväng.

OLIKA PROFILER